Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Propleem met stelsels oplossen volgens Gauss-Jordan

Ik moet 3 stelsels oplossen volgens de methode van Gauss-Jordan, maar het wil maar niet lukken.

1)2x-3y+4z=0
x+y+2z-11=0
-2x+3y-4z-1=0

2)3x+y+z=0
-2x-y+3z=0
4x+y+5z=0

3)y-3z+4u=-5
4x+3y-5z=5
x-2z+3u=-4
3x+2y-5u=12

Alvast bedankt!

piepje
3de graad ASO - donderdag 19 april 2007

Antwoord

Dag piepje,

"proberen op te lossen" is een juistere benaming. kijk maar:

Vegen gaat leuk met een tekstverwerken. Lekker copy-pasten:
(1) 2x-3y+4z=0
(2) x+y+2z-11=0
(3) -2x+3y-4z-1=0

vgl (2) met 2 vermenigvuldigen (dan kun je straks mooi vgl (1) er aftrekken)
(1) 2x-3y+4z=0
(2) 2x+2y+4z-22=0
(3) -2x+3y-4z-1=0

nu dus vgl (1) van vgl (2) aftrekken (dan verwijnt de x uit (2))
(1) 2x-3y+4z=0
(2) 5y-22=0
(3) -2x+3y-4z-1=0

nu dus vgl (1) bij vgl (3) optellen (dan verwijnt de x uit (3))
(1) 2x-3y+4z=0
(2) 5y-22=0
(3) -1=0

Maar nu houdt het op. Voor geen enkele x, y en z kun je vgl (3) laten kloppen. Dus het stelsel heeft geen oplossing. Het tweede stelsel geeft al net zoiets. En dan zal dat met 3) ook wel zo zijn. Dit zijn goede oefeningen, maar schrik niet van rare resultaten.

Groet. Oscar

PS: Op papier gaat dit natuurlijk beter in matrixnotatie.

os
donderdag 19 april 2007

 Re: Propleem met stelsels oplossen volgens Gauss-Jordan 

©2001-2024 WisFaq