Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een standaard kwadratische vergelijking

Beste meneer, mevrouw,

Kunt u me helpen met het oplossen van de volgende kwadratische vergelijking: 1/3(x-2)2-1/4x(x+1)=4x+1. Ik kom er steeds niet uit.

Groetjes,
Linda.

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 2 januari 2007

Antwoord

Eerst moet je alles uitschrijven (dus haakjes wegwerken), daarna blijkt het een doodgewone tweedegraadsvergelijking te zijn, en tot slot zul je de wortelformule moeten toepassen.

1/3(x-2)2-1/4x(x+1)=4x+1 Û
1/3(x2-4x+4)-1/4x2-1/4x=4x+1 Û
1/3x2-(4/3)x+(4/3) -1/4x2-1/4x -4x-1 =0 Û
(alles maal 12 om die vervelende breuken weg te krijgen):
4x2-16x+16 -3x2-3x-48x-12=0 Û
x2-67x+4=0
deze moet je met de wortelformule oplossen.

echt een heel lekker getal komt er niet uit. Kan het zijn dat ik misschien een rekenfoutje gemaakt heb of dat jij de opgave niet precies hebt overgenomen? Of is het iets wat je op de GR moet oplossen?

groeten,
martijn

mg
dinsdag 2 januari 2007

©2001-2024 WisFaq