Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som - en verschilformules goniometrie

hallo mensen!
ik ben bezig mijn test voor te bereiden voor morgen w.b. de som- en verschilformules van de goniometrie, en ik zit nog met een paar vraagjes :

1) ontbind in factoren :
sin2ß-sin2a
de oplossing is sin(a+ß)·sin(ß-a) , maar ik heb geen flauw benul hoe je hier aan komt...

2) noteer in de vorm van een algemene sinusfunctie :
a) cos4x+sin4x
b) (2cos2x-1)·tan2x
hoe moet ik aan deze beginnen?
zou het bij 2a) helpen om het te herschrijven als (cos2x+sin2x) ?

alvast hartelijk bedankt voor de hulp,
mvg,
davy, leerling derde graad aso

davy h
3de graad ASO - zondag 19 november 2006

Antwoord

Beste Davy,

Ben je zeker van de eerste opgave? Volgens mij is sin(a+b)sin(b-a) hetzelfde als cos2a-cos2b en niet een verschil van kwadraten van sin(b) en sin(a).

2a) Merk op dat (cos4x+sin4x) = (cos2x+sin2x)2-2sin2xcos2x.
2b) Er geldt 2cos2x-1 = cos(2x) en tan(2x) = sin(2x)/cos(2x).

mvg,
Tom

td
zondag 19 november 2006

 Re: Som - en verschilformules goniometrie 

©2001-2024 WisFaq