Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hellingen

een vliegtuig begint met dalen op 10500 meter hoogte. De afstand tot het vliegveld is 150 km. het vliegtuig daalt gelijkmatig onder een hoek van 41 graden tot een hoogte van 500 meter. Onder welke hoek daalt het vliegtuig van 500 meter tot de landing.

kim
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 11 november 2006

Antwoord

41°?! weet je zeker dat t 41° moet zijn?
Heb je wel eens in een passagiersvliegtuig gezeten, en een duikvlucht onder een hoek van 41° gemaakt? Dat is namelijk extreem stijl. Maargoed, veel slikken en geeuwen en dan overleef je dat geintje wel!
misschn moet t 4,1° zijn.

Maargoed, laten we aannemen dat de 41° klopt:
De daling van 10500 m naar 500 m, betekent een hoogteverschil van 10000 m.
je wilt weten wat de horizontale afstand is die daarbij is afgelegd.
Als je dit intekent in een rechthoekige driehoek, dan is de overstaande zijde 10000 m en de aanliggende zijde x.
Nu geldt dat tan(41°) gelijk moet zijn aan 10000/x ofwel
x = 10000/tan(41°) = 11503 m. dit is ongeveer 11,5 km

de oorspronkelijke afstand tot het vliegveld was 150 km, dus nu moet het vliegtuig nog 150 - 11,5 = 138,5 km afleggen.
Het vliegtuig bevindt zich op 500 m.
Dus weer een rechthoekige driehoek tekenen. Overstaande zijde 0,5 (km) en aanliggende zijde 138,5 (km). wat is dan de hoek a?
tana=0,5/138,5 Þ a=0,2°

Nu aan jou de vraag hoe de berekening eruit had gezien als je uitgegaan was van 4,1° (ipv 41°)

groeten,
martijn

mg
zaterdag 11 november 2006

©2001-2024 WisFaq