Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met twee variabelen

Wij kregen de volgende vergelijking op te lossen voor onze toets van wiskunde. De toets was slecht en we krijgen het vraagstuk/vergelijking niet opgelost. Wie kan mij helpen?

Hier komt het vraagstuk: In een winkel ga ik 22 snoepjes kopen. De snoepjes kosten 0,30 en 0,40 euro per stuk. Ik betaalde 7.50 euro in totaal. Hoeveel snoepjes kocht ik van ieder stuk.

Door een tabel op te stellen ben ik te weten gekomen dat het 13 van 0.30 en 9 van 0.40 zijn. Maar ik krijg dit niet op een wiskundige manier via vergelijkingen opgelost.

Dank u.

Gert
1ste graad ASO-TSO-BSO - zaterdag 12 oktober 2002

Antwoord

Je had in elk geval het goede antwoord gevonden.

Stel eens dat x het aantal snoepjes is van 0.30 euro en y het aantal snoepjes van 0.40 euro

Dan:
x+y=22 ofwel: y=22-x
0.3x+0.4y=7.5

0.30x+0.40y=7.5
0.30x+0.40(22-x)=7.5
0.30x+8.80-0.40x=7.5
-0.1x=-1.3
x=13

y=22-x=22-13=9

En daar is het zelfde antwoord als je gevonden had.

MMT
zaterdag 12 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq