Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken van het volume tussen een bol en cilinder

Hoi!

Ik moet een berekening maken om het volume te berekenen tussen een cilinder en een bol (de figuur lijkt in zijn geheel dus op een soort opslagtank: een opstaande cilinder die vanboven een bolvormig dakje heeft).

De cilinder heeft als vgl. x2+y2=9.
De bol heeft als vgl. x2+y2+z2=25.

Normaal los je zo een vraagstuk op met een meervoudige integraal. Mijn bedoeling was om eerst de inhoud van het bolvormige stukje te berekenen. Wij hebben geleerd dat je de 2 z-waardes van elkaar moet aftrekken en invullen in de meervoudige integraal. Ik krijg dan dus:

int. int. Ö(25-x2-y2)-4 dy dx (met int. bedoel ik het integraalteken) waarbij y gaat van 0 tot Ö(9-x2) en x van 0 tot 3.

Ik heb dit uitgewerkt (en ook overgestapt op poolcoördinaten) en vind -39,33. Dit lijkt mij echter geen correct resultaat (moet volgens mij kleiner zijn en normaal zou ik ook geen negatieve waarde mogen uitkomen).

Weet iemand wat ik verkeerd doe?

Frank
Student Hoger Onderwijs België - zondag 3 september 2006

Antwoord

Dag Frank,

De integraal die je opgeeft lijkt me juist te zijn voor die bolkap. Let wel op dat je slechts een kwart van het gevraagde volume berekent, dus je moet op het einde nog maal vier doen. Of, als je met poolcoördinaten werkt (wat hier wel aangeraden is), volstaat het q te laten lopen van 0 tot 2p en r of r van 0 tot 3.

Als resultaat kwam ik dan uit op 14p/3 = 14.661. Wat je verkeerd hebt gedaan om tot jouw uitkomst te komen zie ik niet direct in. Als je je fout niet vindt kan je altijd enkele tussenresultaten terugsturen...

Groeten,
Christophe.

Christophe
dinsdag 5 september 2006

©2001-2024 WisFaq