Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden van 4de graadsvergelijking

Hallo,

Ik heb een simpele vraag, maar mijn wiskunde zit nogal ver.
Ik moet in excel een 4de graadsvergelijking oplossing:
x^4 + x^3 - 5x^2 + 3x + 10 = 0

Als ik de regel van Horner wil toepassen, dan moet ik alle delers van 10 in de vergelijking stoppen en kijken wat 0 is.
Dit is niet het geval, hoe kan ik dan verder de nulpunten zoeken?

Groeten

pvdema
Student Hoger Onderwijs België - maandag 21 augustus 2006

Antwoord

Beste pvdemael,

In dat geval heb je pech, zeker hier. Er zijn twee reële nulpunten (ongeveer x = -1.1633679 en x = -2.7387984) maar de exacte waarde zijn niet echt "met de hand" te vinden - toch niet gemakkelijk.

Je bent dan toegewezen op hulp van een computer of benaderingsmethoden.

Als het toch de bedoeling is om dit exact op te lossen, vermoed ik dat je de opgave verkeerd hebt gekregen of doorgegeven.

mvg,
Tom

td
maandag 21 augustus 2006

 Re: Ontbinden van 4de graadsvergelijking 
 Re: Ontbinden van 4de graadsvergelijking 

©2001-2024 WisFaq