Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Financiele algebra annuiteiten

Iemand brengt bij het begin van elke maand €50 over op zijn depositoboekje dat 2.75% rendement geeft te rekenen in quinzaines. het aldus jaarlijks gevormd bedrag wordt op een reking geplaatst die 4.75% rendeert. Hoelang zal het duren om € 20.000 te vormen?

het antwoord is 20jaar en 100 dagen, maar heb geen idee hoe je eraan komt.

Willem
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 27 juli 2006

Antwoord

2,75% per jaar is 1,001131 per quinzaine.
De eerste 50 euro staat 24 quinzaines, de tweede 22 enz
Dus 50* 1,00113124+ 50*1,00113122enz, totaal per jaar 608 Euro.

608*(1,0475x-1)/(1,0475-1)=20.000
Nu x oplossen:
(1,0475x-1)/(1,0475-1)=32,8947
1,0745x=2,56249

LOG 2,56249/LOG 1,0475 geeft inderdaad 20,27 jaar...

vr groet

pl
vrijdag 28 juli 2006

©2001-2024 WisFaq