Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet

lim[x->oo] [[x2-2x+3]-x]=-1
maar hoe kom ik er aan?
bij voorbaat hartelijk dank!

Karina
Student universiteit - dinsdag 1 oktober 2002

Antwoord

Vermenigvuldig de vorm met de volgende breuk:

([x2-2x+3] + x)/([x2-2x+3] + x)

Ziet er ingewikkeld uit, maar de waarde van de breuk is gewoon 1 en dus doe je in feite niks.
De bedoeling van deze ingreep kun je in de teller zien. Die wordt nu namelijk (x2-2x+3) - x2 = -2x + 3, dus wortelvrij.

Deel nu de teller en de noemer door x. Als je de wortelvorm in de noemer door x wilt delen. bedenk dan dat x = x2

Volgens mij red je het nu verder wel.

MBL
dinsdag 1 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq