Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zandkoekjes bakken

Beste mensen ik heb een som en ik kom er niet uit
kunnen jullie mij helpen deze som op te lossen?
en graag wil ik leren hoe je verhoudingen kunt berekenn.

Dit is de som:

Het is zondag en marieke wil zandkoekjes gaan bakken.
in haar receptenboek staat dat ze nodig heeft:

175 g margarine
75 g bastersuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
250 g bloem

NU heeft ze echter maar 140 g margarine en de winkels zijn dicht,andere ingrediénten heeft ze wel
ze gaat het recept aanpassen zodat ze toch koekjes kan bakken.
de verhoudingen in het oorspronkelijke recept moeten wel het zelfde blijven.

vraag:
a
Hoeveel bastersuiker heeft ze dan nodig?

B
en hoeveel bloem?
(afronden op tientallen)

Help me met deze som a.u.b.

Erik
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 2 mei 2006

Antwoord

Hoi Erik,

Vraag a:

Je doet 140/175, dan kom je op 0,8. Nu moet je alle ingrediënten zodanig aanpassen dat ook hun verhouding op 0,8 komt.
Marieke heeft 75g bastasuiker, hoe ga je nu te werk?

te zoeken hoeveelheid bastasuiker/75 moet gelijk worden aan 0,8 $\to$ x/75=0,8 $\Leftrightarrow$ x = 0,8·75 = 60.

Ze moet dus 60g bastasuiker gebruiken.

Nu doe jij b :)


Met vriendelijke groeten,
Stijn.

Stijn
dinsdag 2 mei 2006

©2001-2024 WisFaq