Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Yahtzee gooien in 3 beurten

best wisfaq! Ik ben bezig met een po wiskunde, maar kom er niet uit.... Ik moet de kans berekenen op Yahtzee in max. drie beurten. Dit is hoever ik ben gekomen: Wilt u mij aub helpen??

Opdracht 2 Yahtzee gooien

Strategie:
Worp 1: bij twee of meer gelijken selecteer ik die. Indien niet, alles overnieuw.
Worp 2: Bij een selectie van twee of meer stenen gooi ik de rest overnieuw.
Mocht het zo zijn dat er ‘fullhouse’ ontstaat dan worden de er twee stenen overnieuw gegooid. Of een herh van worp 1
Worp 3: Herhaling van worp 1 of de niet gelijken worden overnieuw gegooid.

Yahtzee in 1beurt: (1/6 x 1/6 x 1/6 x 1/6 x 1/6) x6 = 0,00077
2 gelijken: (6/6 x 1/6 x 5/6 x 4/6 x 3/6)x 5boven2 = 0,046296
3 gelijken: (6/6 x 1/6 x 1/6 x 5/6 x 4/6)x 5boven3 = 0,15432
4 gelijken: (6/6 x 1/6 x 1/6 x 1/6 x 5/6)x 5boven4 = 0,01929

Worp 1:

Je gooit yahtzee= 0,00077
Je gooit 2 gelijken= 0,46296
Je gooit 3 gelijken=0,15432
Je gooit 4 gelijken=0,01929

Worp 2:

Je gooit alles overnieuw= kans van worp 1 opgeteld
Je gooit 3 overnieuw= (1/6 x 1/6 x 1/6) x 6 = 0,02776
Je gooit 2 overnieuw= (1/6 x 1/6)=0,0278
Je gooit 1 overnieuw= 1/6 = 0,1667

Je hebt bijvoorbeeld 22 geselecteerd en je gooit er 333 bij, dan selecteer je die automatisch voor worp 3 (x5 moet het dan zijn bedenk ik me nu)

Worp 3:

Je gooit alles overnieuw de kans op Yahtzee = 0,00077
Je gooit 3 overnieuw= (1/6 x 1/6 x 1/6)= 0,004629
Je gooit 2 overnieuw = (1/6 x 1/6)= 0,02778
Je gooit 1 overnieuw= 0,1667

En wat nu???
Wilt u mij please helpen??

angeli
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 april 2006

Antwoord

Misschien is het handiger om een kansboom te tekenen. Zet de kansen bij de takken en vermenigvuldig de kansen langs de takken. Daarna alles optellen en je hebt de kans op Yahtzee in minimaal 3 beurten. Neem een groot tekenpapier, gebruik kleur...

Je houdt dan een beetje overzicht op alle mogelijkheden... en je hebt dan hopelijk een goed beeld van waar je mee bezig bent en 't staat goed in je werkstuk!

Is dat een idee? Volgens mij moet je er dan wel uit komen.

WvR
maandag 24 april 2006

©2001-2024 WisFaq