Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vaasmodel

Hoe kan je makkelijk en snel lange sommen met het vaasmodel oplossen? Hiermee bedoel ik, hoe kan je het het handigst intypen op je rekenmachine.

Voorbeeld:


(16) * (37) / (53)
(2 ) (8 ) (10)
+
(16) * (37) / (53)
(1 ) (9 ) (10)
+
(16) * (37) / (53)
(0 ) (10) (10)
= ....

Anders gezegd:
16 nCr 2* 37 nCr 8 / 53nCr10 etc.
(zie dit telkens als breuk)

Ik weet al dat 16nCr1=16 en dat 16nCr0=1, dus dat hoed je niet uit te typen.
Maar hoe doe je de rest op je rekenmachine. Voor zo ver ik weet heeft de TI-84 Plus geen geheugen waar je de niet afgeronde getallen in kan zetten en daarna er verder mee kan rekenen.

Tussen haakjes zetten is een optie, maar dat is erg verwarrend en gaat snel mis. Is er een makkelijkere optie dan de tussenantwoorden te noteren en dat vervolgens bij elkaar te nemen??

Alvast bedankt

Lisann
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 december 2005

Antwoord

Is het je opgevallen dat de drie breuken dezelfde noemer hebben?
Dus om te beginnen zou je eerst de drie tellers uit kunnen rekenen en optellen. Daarna het resultaat van deze optelling delen door 53 nCr 10. Scheelt alweer wat tikwerk.
Dus we hebben dan voor de teller
(16 nCr 2)(37 nCr 8)+16*(37 nCr 9)+(37 nCr10).
Voordeel is dat dit allemaal gehele getallen zijn en je dus geen last hebt van afronden.
Het resultaat hiervan kun je dan delen door (53 nCr 10).
Overigens heeft de Ti83/84 wel 26 geheugens:
Dat zijn de groene hoofdlettertjes die boven de knoppen staan.
Als je iets wilt opslaan in geheugenplaats A, dan typ je
STO-ALPHA-A, net zo met STO-ALPHA-B etc.
Ophalen uit de 26 geheugens doe je met RCL (2nd STO)
Het ophalen van het opgeslagen getal uit geheugen A doe je dus met RCL-ALPHA-A.

hk
dinsdag 6 december 2005

©2001-2024 WisFaq