Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortelfunctie

In mijn boek staan een aantal wortelfuncties. Zoals:

f(x)=2Öx-3 = f(x)=2Ö(x)-3
en
f(x)=-Öx+5 = f(x)=-Ö(x+5)

Er staan in mijn boek geen haakjes aangegeven. Nou wil ik weten: hoe kan ik weten of de -3 (bij de eerste) nou buiten de haakjes valt of niet? Hoe kan ik weten of het getal na de x een verschuiving op de y-as is of op de x-as, als er geen haakjes aangegeven staan?

Het is misschien een beetje vage vraag, maar ik weet niet hoe ik het anders moet formuleren. Alvast bedankt.

Nadia
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 december 2005

Antwoord

't Is niet zo vaag... Als het wortelteken niet doorloopt geldt dit alleen voor de x inderdaad. Dus is de '-3' een verticale verplaatsing. Misschien is het handig om het als een 'ketting' van bewerkingen te zien:

q41987img1.gif

Als het wortelteken over (x+5) staat dan heb je te maken met een horizontale verplaatsing.

q41987img2.gif

Het heeft alles met 'de volgorde der dingen' te maken... hopelijk helpt dat.

WvR
zaterdag 3 december 2005

©2001-2024 WisFaq