Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is verwachtingswaarde?

Wat is verwachtingswaarde?

christ
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 oktober 2001

Antwoord

Een definitie van de verwachtingswaarde: 'het gewogen gemiddelde van alle mogelijke uitkomsten'.

Laten we een voorbeeld doen. Je hebt de volgende kansverdeling van een wel heel vreemde dobbelsteen:

X: aantal ogen
P(X=k): de kans op X=k


Wat is nu de verwachtingswaarde van het aantal ogen dat je met deze dobbelsteen gooit?

In het algemeen (bij discrete kansverdelingen) geldt dat de verwachtingswaarde (We noteren dit als E(X)) het gewogen gemiddelde is van alle mogelijke uitkomsten. Dus vermenigvuldig steeds uitkomst met de kans op die uitkomst en tel dat op!

E(X)=0·0.1+1·0.2+2·0.3+3·0.2+4·0.1+5·0.05+6·0.05=2,35

Dus de verwachtingswaarde van het aantal ogen als je gooit met deze dobbelsteen is 2,35.

Zie ook: 2. Verwachtingswaarde

Hopelijk helpt dat...

WvR
donderdag 18 oktober 2001

©2001-2024 WisFaq