Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bovendriehoeksmatrix

beste,
ik heb de volgende vraag opgegeven gekregen, maar begrijp er niet veel van.

vraag:

ziehier een voorbeeld van een bovendriehoeksmatrix

[2 1 5 -4]
[0 9 -7 8]
[0 0 -3 -2]
[0 0 0 -15]

(dit moet een 4x4 matrix voorstellen, kon het niet anders schrijven]

Vul aan: A = een bovendriehoeksmatrix "i,j:......... = aij = .........

(deze aij moet een a met in subscript ij voorstellen)

Zouden jullie mij dit ook even kunnen uitleggen?

Alvast bedankt voor de hulp

dennis
Student Hoger Onderwijs België - maandag 17 oktober 2005

Antwoord

Beste Dennis,

De i en j zijn de indices, i staat voor de rij (i-de rij) en j voor de kolom (j-de kolom). Zo is het cijfer 9 in je matrix het element a22 en het cijfer 8 is het element a24.

Je hebt nu een voorbeeld van een bovendriehoeksmatrix, maar kan je er ook aan zien wat er in het algemeen moet gelden? Kan je dit in woorden formuleren? Lijkt me niet zo moeilijk. Dan zou je dat moeten formuleren met behulp van de indices. Ga eens na welke elementen in jouw voorbeeld 0 moeten zijn om bovendriehoeks te zijn en kijk of je iets opvalt aan de indices. Probeer dit in een algemene regel te gieten.

mvg,
Tom

td
maandag 17 oktober 2005

 Re: Bovendriehoeksmatrix 

©2001-2024 WisFaq