Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van limiet die aanleiding geeft tot natuurlijk logaritme

Beste,
Bij de volgende oefening begrijp ik enkele overgangen niet:
lim(h->0)(kh-1)/h=lim(h->0)(k0+h-k0)/h
de volgende overgang naar afgeleide begrijp ik niet
=d/dx kx/x (in punt x=0)
=ln(k) kx/x (afgeleide van exponentiele functie)
Hoe komt het dat dit gelijk is aan ln k?
=ln k
Met vriendelijke groeten

Jolien
Student universiteit België - zondag 2 oktober 2005

Antwoord

Ik denk dat die '/x' in regel 4 en 5 er niet bijhoort. Ik zelf zou zo iets doen:

q40547img1.gif

In het 'blauwe' stuk herken je de definitie van de afgeleide (in nul) van f(x)=kx. De limiet is derhalve gelijk aan f'(0). Met f'(x)=kx·ln(k) levert dit voor x=0 op dat f'(0)=ln(k). Zou dat kunnen kloppen?

WvR
zondag 2 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq