Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe herken ik de vorm van de grafiek?

ik kom niet uit de volgende vraag:

Eerste bewering:
De vergelijking y2 - 6y + 1 = 4x stelt een parabool voor met top
(-2,3).
Tweede bewering:
De vergelijking y2 + x2 - 6y - 4x + 4 = 0 stelt een cirkel voor met
straal 2.
A: Beide beweringen zijn juist.
B: Alleen de eerste bewering is juist.
C: Alleen de tweede bewering is juist.
D: Beide beweringen zijn onjuist.

hoe interpreteer ik de 2e vergelijking?

alvast bedankt,
manon

manon
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 3 juli 2005

Antwoord

Beste Manon,

Herschrijf de 2e vergelijking naar de standaardvorm van een cirkel.

Die ziet er zo uit: (x-x0)2 + (y-y0)2 = r2
Hierin is (x0,y0) het middelpunt en r de straal.

Doe dit door kwadraten te vormen voor zowel x als y waarbij je de lineaire term in beiden gebruikt als dubbelproduct van de volkomen kwadraten.

Gaat dat lukken? Anders laat je maar wat horen

PS: Bewering 1 klopt alvast.

mvg,
Tom

td
zondag 3 juli 2005

©2001-2024 WisFaq