Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Continuïteit en afleidbaarheid?

we hebben deze reële functie gekregen:

y = in de teller: x-1
in de noemer: (absolute waarde van x )+1

de vraag is of deze functie continu is in x=0 + verklaar
en of ze afleidbaar is in x=0 + verklaar...

ik heb de functie een getekend, en ze bestaat volgens mij overal, haar grafiek maakt wel een knik in een bepaald punt, maar is ze dan nog continu?
en afleidbaar weet ik niet zo goed...

Lies
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 26 mei 2005

Antwoord

Lies,
De functie f(x= (x-1)/(/x/+1).Voor x0 is f(x)=(x-1)/(x+1).Als x van de boven kant naat 0 gaat ,gaat f(x)naar
-1.Voor x0 is f(x)=(x-1)/(-x+1)=-1.Stellen we f(0)=-1,dan is de functie continu in x=0.
Voor x0 is f'(x)=2/(x+1)2en voor x0 is f'(x)=0.Als x van de boven kant naar 0 gaat ,gaat f'(x)naar 2.De functie is dus niet afleidbaar in x=0.De grafiek laat ook zien dat de functie in x=0 een knik vertoont.
Groetend,

kn
donderdag 26 mei 2005

©2001-2024 WisFaq