\require{AMSmath} 3e graads vergelijkingen Kunt u mij vertellen hoe je stap voor stap een derdegraads vergelijking oplost zoals X3+6X=20 Joris Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 mei 2005 Antwoord In dit geval ben je snel klaar. Je probeert altijd of je niet snel een oplossing ziet... in dit geval is x=2 een oplossin. Vul maar in!Dan kan je x3+6x-20=0 schrijven als (x-2)(....)=0. Dit kan je handig doen met een staartdeling.x-2/x3+6x-20\x2+2x+10 x3-2x2 ----- 2x2+6x-20 2x2-4x ------ 10x-20 10x-20 ------ 0Conclusie:x3+6x-20=0(x-2)(x2+2x+10)=0x-2=0 of x2+2x+10=0x=2De tweedegraadsvergelijking 'rechts' heeft geen oplossingen. Opgelost? WvR zondag 15 mei 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Kunt u mij vertellen hoe je stap voor stap een derdegraads vergelijking oplost zoals X3+6X=20 Joris Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 mei 2005
Joris Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 mei 2005
In dit geval ben je snel klaar. Je probeert altijd of je niet snel een oplossing ziet... in dit geval is x=2 een oplossin. Vul maar in!Dan kan je x3+6x-20=0 schrijven als (x-2)(....)=0. Dit kan je handig doen met een staartdeling.x-2/x3+6x-20\x2+2x+10 x3-2x2 ----- 2x2+6x-20 2x2-4x ------ 10x-20 10x-20 ------ 0Conclusie:x3+6x-20=0(x-2)(x2+2x+10)=0x-2=0 of x2+2x+10=0x=2De tweedegraadsvergelijking 'rechts' heeft geen oplossingen. Opgelost? WvR zondag 15 mei 2005
x-2/x3+6x-20\x2+2x+10 x3-2x2 ----- 2x2+6x-20 2x2-4x ------ 10x-20 10x-20 ------ 0
WvR zondag 15 mei 2005
©2001-2024 WisFaq