Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ingeklede vergelijkingen

hoi!!
Ik zit in het 1e havo/vwo en we hebben nu een toetsweek.
Bij wiskunde krijgen we in de toets een vraag over ingeklede vergelijkingen. Je moet daar ook je berekening bijschrijven, maar ik snap er niets van!!
Kunnen jullie mij helpen?
Alvast bedankt.

voorbeeld: 1 appel, 1 banaan en 1 peer wegen samen 585 gram. 1 appel weegt evenveel als 2 bananen, en 2 peren wegen evenveel als 3 bananen.
bereken hoeveel elke vrucht apart weegt.

Andy v
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 19 juni 2002

Antwoord

Omdat alles met bananen wordt vergeleken is het handig (maar niet noodzakelijk) om óók vanuit de bananen te starten.
Noem het gewicht van één banaan dus maar b.
Maar dan weegt één appel 2b en 1 peer weegt dan 1,5b.
Dit zijn namelijk de vertalingen van de tweede regel in de som.
Tel dit nu bij elkaar.

2b + b + 1,5b = 585 ,en dit staat in de eerste regel van de som.

Conclusie: 4,5b = 585 en dus b = 585/4,5 = 130

Een banaan weegt 130 gram, een appel 260 gram en een peer 195 gram.

Eet smakelijk!

MBL
woensdag 19 juni 2002

©2001-2024 WisFaq