Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Valversnelling bepalen dmv een slinger

Ik heb een proef gedaan: de trillingstijden meten bij bepaalde slingerlengte.
Hiervan heb ik een grafiek gemaakt met T2 (in seconde) vertikaal tegen de slingerlengte (in meter) horizontaal

De steilheid van die grafiek is 4.0 m/s2

vraag 1:

Hoe toon ik aan dmv de formule voor de slingertijd T=2pÖ(l/g) dat S=(4p2)/g

Vraag 2:

Bereken met behulp van de gevonden steilheid (4.0 m/s2 dus) en vraag 1 de waarde van de valversnelling g

--
ik snap niet hoe het moet wat de uitwijking van de slinger was maar 10 centimeter en de grootste slingerlengte was 1meter75. Het hoogte verschil was dus echt heel klein.
Het moet dus op een andere manier kunnen, ik weet het niet.. Kunt u het stap voor stap uitleggen?

Ronald
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 12 april 2005

Antwoord

Vraag 2 direct:
In je grafiek geldt altijd: T2/l = 4 dan l/T2=1/4
De formule van de slingertijd kan nu volgt omgewerkt worden:
Ög = 2p·Öl/T ofwel g= 4p2·l/T2 = 4·p2·1/4 = 9,87
En dat klopt uiteraard vrij aardig. Zo heb je die S niet eens nodig.

Vraag 1:
Die S is de steilheid. Uit de grafiek geldt dat S=T2/l=4
Uit de formule van de slingertijd haal je: T2=4p2·l/g als je dit nog door l deelt dan komt daar dus uit S= 4p2/g en dat moet 4 opleveren. Dit oplossen komt op hetzelfde neer.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 12 april 2005

©2001-2024 WisFaq