Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet

De formule voor de som van een rij = Sn=a*(1-r 'tot de nde')/(1-r) Voor de limiet van een rij waarbij r tussen de -1 en de 1 ligt, zou dan volgens mij moeten gelden:
a. (1-0)/1-r) = a/(1-r)
Wanneer ik dit echter voor een rij gebruik, bijvoorbeeld:
(1/2)*(1/2)'tot de nde' krijg je : (1/2)/(1/2) = 1 terwijl de limiet 0 moet zijn en niet 1. Wat gaat er fout?

alvast bedankt,

Rolien

Rolien
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 31 maart 2005

Antwoord

dag Rolien,

Wat er fout gaat, is je opmerking dat de limiet 0 zou moeten zijn.
Het gaat hier om de SOM van al die getallen, en daar komt echt wel 1 uit in het limietgeval. Het n-de getal zelf gaat in het limietgeval wel naar 0.
Duidelijk zo?
groet,

Anneke
donderdag 31 maart 2005

©2001-2024 WisFaq