Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Taylorreeks van Ln(x)

Hallo wisfaq

Ik zit bezig met een profielwerkstuk die onder andere gaat over de taylorreeks. Ik moet de taylorreeks van de functie Ln(x) opstellen in het punt x=1. ik kom hier niet uit, ik weet wel dat je eerst de afgeleides op moet stellen. Kunt u dit voor mij uitwerken en uitleggen?
mvgr
Jaap

Jaap
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Rond x=1 heeft die Taylorreeks van ln(x) de vorm
f(x)= a0+a1·(x-1)+a2·(x-1)2+a3·(x-1)3+.........
Waarbij:
a0=f(1)=0
a1=f'(1)/1!. f'(x)=1/x=x-1 Þ f'(1)=1 en dus a1=1
a2=f"(1)/2!. f"(x)=-x-2 Þ f"(x)=-1 en dus a2= -1/2
En zo ga je maar door. Dan nog even invullen en klaar.
Hieruit kun je vervolgens een mooie reeksontwikkeling afleiden voor ln(1+x).

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 23 februari 2005

©2001-2024 WisFaq