Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hexadecimaal stelsel

Bij het omrekenen van het hexadecimaal naar het decimaal stelsel worden er allerlei machten gebruikt, waar zijn die voor? Ik heb al veel informatie opgezocht maar ik kom er niet uit. HELP!!!

judith
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Als je getallen gebruikt in een positiestelsel als het decimale of hexadecimale stelsel dan bepaald de plaats van het cijfer de waarde....

Voorbeeld
De 1 in 143.289 heeft de waarde 100.000
De 4 heeft de waarde 4 · 10.000
De 3 heeft de waarde 3 · 1.000
De 2 heeft de waarde 2 · 100
De 8 heeft de waarde 8 · 10
De 9 heeft de waarde 9 · 1

Die 100.000, 10.000, 1.000, 100, ... zijn allemaal machten van 10. We hadden dus ook kunnen schrijven:

De 1 in 143288 heeft de waarde 105
De 4 heeft de waarde 4 · 104
De 3 heeft de waarde 3 · 103
De 2 heeft de waarde 2 · 102
De 8 heeft de waarde 8 · 101
De 9 heeft de waarde 9 · 100

Daarom heet het ook decimaal of tientallig stelsel.

Hexadecimaal
In feite geldt voor getallen n de hexadecimale notatie precies hetzelfde allen met dan met machten van 16. Vandaar de naam!

Voorbeeld
De A in A14C betekent 10 · 163 = 40.960
De 1 is 1 · 162 = 256
De 4 is 4 · 161 = 64
En de C is 12 · 160 = 12
Zodat A14C in het tientallig stelsel 41.292 voorstelt.

Hopelijk helpt dat...

WvR
maandag 21 februari 2005

©2001-2025 WisFaq