Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafiek constante functies

Hallo

Ik ben hier nog eens met een vraag...

In de oefeningen vind je de grafiek terug van een rechte evenwijdig met de y-as (x=-2).
Hoe noem je zo'n functie in feite? Noem je dat ook een constante functie?

Omdat ik dat dat een constante functie steeds van de vorm y=q (q gelijk welk getal).

Is het misschien een eerstegraadsfunctie???

Sorry, maar ik was een tijdje ziek en ik moet nu alles zelf inhalen...

Evelie
2de graad ASO - dinsdag 8 februari 2005

Antwoord

Het verbaast je misschien, maar dit is helemaal geen functie.

Het essentiële aan een functie is dat er met een bepaalde x-waarde hoogstens één beeld mag overeenkomen.

Bv. bij de functie y = 2x + 1 komt met x-waarde 1 het enig beeld 3 overeen; we schrijven f(1) = 3
Zo is ook f(5) = 11; f(-3) = -5; f(0) = 1; enz

Voor de constante functie y = 2 hebben we
f(3) = 2; f(-6) = 2; f(0) = 2; enz.

Achter f(x) = ... mag slechts één antwoord mogelijk zijn.
Bij een functie mag je nooit kunnen zeggen dat bv.
f(1) = 4 en tegelijkertijd f(1) = 3

Bij de grafiek van x = -2 kun je zeggen dat
f(-2) = 1, maar ook f(-2) = -5 of f(-2) = 10
en dit mag niet bij een functie.

LL
dinsdag 8 februari 2005

©2001-2024 WisFaq