Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand van een punt tot de rechte - formule

Goeiemiddag

Ik heb een vraag over de analytische formule waarmee je de afstand van een punt tot een rechte bepaalt.

Het betreft de afleiding van de formule.

De allerlaatste stap in het bewijs is:
d2(P,a) = (uxp+vyp+w)2 / (u2 + v2)

Je neemt van beide leden de wortel en in de formule verschijnt in de teller de ||-waarde tekens...

Is dit omdat je niet zeker weet ofdat (uxp+vyp+w) nu positief of negatief is?? Dus omdat je het niet weet mag je pas de wortel en het 2 laten vallen door er ||-tekens rond de plaatsen.

Klopt mijn redenering? Want op de toets moeten we die stap uitvoerig verklaren...

Miguel
2de graad ASO - zondag 6 februari 2005

Antwoord

Algemeen geldt :
d2 = a2 $\Leftrightarrow$ d = a of d = -a

Vermits hier een afstand wordt gezocht, moet steeds gekozen worden voor de positieve waarde, dus d = |a|

LL
zondag 6 februari 2005

 Re: Afstand van een punt tot de rechte - formule 

©2001-2024 WisFaq