Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Akashi-Kaikyo brug

Ik en een vriend maken een PO over hangbruggen en wij willen graag weten hoe wij een tweede graadsfunctie kunnen afleiden uit de gegevens, aangezien wij maar 2 punten van de parabool weten. Deze twee punten zijn de toppen van de torens (respectievelijk de punten {995,5;297,3} en {-995,5;297,3})
en ze zijn volgens ons niet genoeg om een functie voor de parabool op te stellen. Helaas kunnen wij de y-waarde voor het laagste punt niet vaststellen en staat deze ook nergens gegeven. Echter staat er wel in het Engels iets over dat de 'Parabola grade' 3% is, maar wij weten niet wat wij hier mee moeten.
Wij schenken een ieder die ons wil helpen onze eeuwige dank.

Martij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 januari 2005

Antwoord

Hallo, Martijn.
Stel f(x)=a·x2+b·x+c; stel p=999.5, q=297.3 .
Uit f(p)=f(-p) volgt b=0.
Via f(p)=q kun je c uitdrukken in a.
Dan moet je alleen nog a uitrekenen.
Het gegeven over de parabola grade betekent volgens mij
f'(p)=0.03 (dus de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in (p,q) is 0.03).
Daarmee kun je dan a uitrekenen.
Maar het zou ook kunnen betekenen: (f(p)-f(0))/p = 0.03 (dus de richtingscoëfficiënt van de verbindingslijn van laagste naar hoogste punt is 0.03).
Daarmee krijg je een andere waarde voor a.
Misschien staan er toch nog meer aanwijzingen in uw artikel. Of misschien kunt u elders op het net vinden wat 'parabola grade' betekent.
Anders zijn de aanwijzingen inderdaad onvoldoende.

hr
maandag 17 januari 2005

©2001-2024 WisFaq