Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Paraboolformule berekenen

alloowa..wij hebben een vraagstuk en komen er niet uit, misschien kunnen julie ons helpen?!we moeten een formule opstellen bij een parabool. De informatie die we hebben over deze parabool luidt als volgt:
-snijpunten met x-as A(0,0) en B(1300,0)
-de Top(650,70)
-en het is een bergparabool

bij voorbaat dank, groetjes de wiskundewonders

wiskun
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 januari 2005

Antwoord

Begin maar eens met de nulpunten: Je parabool heeft formule:
f(x)=a(x-0)(x-1300) = a·x·(x-1300).
Nu weet je dat voor x=650 de f(x) uit moet komen op 70. Dan kun je die a toch wel uitrekenen, nietwaar ??

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 6 januari 2005

©2001-2024 WisFaq