Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden formule

In een boek kwam ik de volgende formule tegen: Z.n = H.m = 2.R Z is aantal zijvlakken, H is aantal hoekpunten en R is aantal ribben. Op ieder hoekpunt van het veelvlak komen in totaal m n-hoeken samen. Bij deze formule werd het theorema van Euler gevoegd: H + Z = R + 2. En hieruit werden de volgende betrekkingen afgeleid: Z = 2m/(n + m - nm/2) H = 2n/(n + m - nm/2) en R = n.m/ (n + m - nm/2). Hoe komen ze aan deze uitkomsten? Ik loop hier vast.

R. Suy
Student hbo - zaterdag 11 december 2004

Antwoord

Uit Z = R + 2 - H volgt op grond van de eerdere vergelijkingen dat Z = 1/2Zn + 2 - Zn/m ofwel Zm = 1/2Znm + 2m - Zn en dan Z(m - 1/2mn + n) = 2m waarmee je de eerste formule hebt.
De andere formules gaan langs dezelfde weg en uiteraard kun je de zojuist afgeleide formule voor Z er nu ook bij te hulp roepen.

MBL
zondag 12 december 2004

©2001-2024 WisFaq