Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machten met een breuk

a2/5 = 7

a= 18.52

Hoe kun je dit exact bereken?

Paul
Student hbo - woensdag 8 december 2004

Antwoord

a2/5 = 7
Je wilt a weten, dus eigenlijk a1 = ?.
Om van die exponent 2/5 af te komen kun je a2/5 verheffen tot de macht die na vermenigvuldigen 1 oplevert. Dat is 2/5·5/2, dus (a2/5)5/2 = 75/2.
Dus a = 75/2, oftewel a = Ö(75) = Ö(74·7) = 49Ö7. En dit kan niet verder vereenvoudigd worden omdat Ö7 irrationaal is.

Dus hoe je aan a = 18,52 bent gekomen is mij een raadsel...
a is bij benadering 129,6418142.

Davy
woensdag 8 december 2004

©2001-2024 WisFaq