Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische verbanden

De boog van een brug heeft de vorm van een parabool. De formule die hierbij hoort luidt:
h=-0,01a2+1,5a.
H is de hoogte in meters en a de afstand in meters. Het wegdek is 15m boven het water. Als ik de lengte van de brug wil uitrekenen, moet ik dan een tabel gebruiken (zgn.inklemmen). En wat moet ik met die 15m doen?

Alima
Cursist vavo - woensdag 10 november 2004

Antwoord

De formule geeft de 'vorm' van de brug aan. Bij een afstand a=0 is de hoogte van de boog 0 meter. Omdat de brug op 15 meter boven het water hangt... tja... wat is nu eigenlijk de hoogte? De hoogte boven het water? En wat wil je nu eigenlijk berekenen? Of H de hoogte boven het water? In dat geval geldt:

H=h+15=-0,01a2+1,5a+15

In dat geval krijg je deze grafiek:

WvR
woensdag 10 november 2004

©2001-2024 WisFaq