Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regel van Horner

We hebben op school net de regel van Horner, maar snap die niet echt goed. Kunnen jullie me helpen?
Vb:4x3-202+5=0
Hoe moet dat dan verder?

Reactie

Ja, ik bedoelde inderdaad iets anders.
x4-10x3+35x2-50x+24=0
Dan moeten we de delers van 24 zoeken.
vb: 24 kunnen we delen door
x-1: V(1)= 1-10+35-50+24=0
Dus we kunnen 1 in de tabel (links in de hoek) van Horner zetten.
Dan rekenen we de tabel van Horner uit en dan moet je met de resultaten van de tabel van Horner een oefening samenstellen en die dan verder uitrekenen. Maar hoe moet je dat doen? alvast bedankt om te reageren op de vorige.

Marlee
Overige TSO-BSO - maandag 4 oktober 2004

Antwoord

Je zet eerst de vergelijking in het schema. Het blijkt dat x=1 een nulpunt is...
Invullen levert:

q28094img1.gif

Daaruit kan je dan concluderen:

x4-10x3+35x2-50x+24=(x-1)(x3-9x2+26x-24)

Vervolgens kan je dat dan nog een keer doen:

q28094img2.gif

Het blijkt dan x=2 ook een nulpunt is.
We concluderen:

x3-9x2+26x-24=(x-2)(x2-7x+12)

Enzovoort...
Hopelijk help dat...

Je kunt zelf experimenteren met onderstaand scriptje:

WvR
vrijdag 8 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq