Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wanneer raken de streepjescode op?

Dit wilde wij wel eens weten voor ons profielwerkstuk, onze leraar zei dat we deze vraag er ook in moesten zetten. Maar we hebbeng een idee hoe we deze vraag moeten aanpakken? Heeft Wisfaq een idee?

Roel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 3 oktober 2004

Antwoord

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is een streepjescode een andere notatie voor een nummer. Dit nummer kun je vaak ook vinden onderaan de streepjescode.

De streepjescode van een artikel dat bijvoorbeeld door een scanner bij een kassa gescand wordt, wordt door de scanner vertaald naar het bijbehorende nummer en op die manier aan de kassa doorgegeven. Voor de kassa (en de rest van het systeem, zoals bijvoorbeeld de voorraadcomputers) is het artikel dus niks anders dan een nummer.

Je zou dus bijvoorbeeld na kunnen gaan:
* of streepjescodes van artikelen die niet meer verkocht worden, later weer hergebruikt worden.
* of er een systeem/logia zit in de nummering. En dat is wel degelijk zo. Ik geloof dat bijvoorbeeld streepjescodes van Nederlandse producten beginnen met een 8. Maar ook is bijvoorbeeld het laatste cijfer een controlegetal. Door een bepaalde berekening uit te voeren met (als het goed is) het controlegetal als uitkomst, kan gekeken worden of het nummer van dat artikel goed is overgekomen. (Anders zal een kassa bijvoorbeeld een foutmeling kunnen geven). Daarnaast zit er nog een systeem in producten met een variabele prijs, bijvoorbeeld bij artikelen die gewogen moeten worden. De prijs van het product zit dan in de streepjescode verwerkt.
* of het voor kan komen dat streepjescodes dubbel gebruikt worden, als men zeker is dat dit geen problemen op kan leveren.

Ik hoop dat jullie hier een beetje wat inspiratie van gekregen hebben.

Daniel
zondag 3 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq