Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

4 vergelijkingen, 4 onbekenden

Deze vergelijkingen zijn afkomstig van een "wheatstone"- brug. Men meet namelijk de weerstand over elke weerstand. men bekomt dat elke meetwaarde, 1 weerstand is parallel met 3 in serie.
Dit geeft volgende vgl.: (A=effectieve weerstand van Ra,etc...)

265 = A(B+C+D)/(A+B+C+D)
257 = C(B+C+D)/(A+B+C+D)
261 = B(B+C+D)/(A+B+C+D)
264 = D(B+C+D)/(A+B+C+D)

Hoe giet ik dit in een matrix vorm, om zo de waarden A,B,C en D te bekomen?

groetjes uit belgie

wim
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 28 september 2004

Antwoord

Beste Wim,

Tel de vier vergelijkingen op, en je vindt B+C+D. Substitueer B+C+D=... in de eerste vergelijking, en je kunt A berekenen. Daarna A en B+C+D substitueren in de andere vergelijkingen en de rest volgt. Geen matrix nodig!

Trouwens, een matrix is ook niet mogelijk, daarvoor moeten de vergelijkingen lineair zijn in A,B,C,D.

FvL
dinsdag 28 september 2004

 Re: 4 vergelijkingen, 4 onbekenden 

©2001-2024 WisFaq