Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrix-rekenen met de GR

Hoi!

Ik doe de opleiding elektrotechniek aan de Hogeschool Zuyd, en om verschillende vergelijkingen op te lossen in een elektronisch netwerk kan gebruik worden gemaakt van de GR. Nu is de vraag: hoe doe ik dit?

Ik heb bijvoorbeeld de volgende gegevens:

[1 -1 -1] [I1] [0]
[-1.2 0 -2.2] [I2] = [-12]
[-1.2 -4.3 0] [I3] [-12]

Hoe laat ik nu de GR (Ti-83+) deze vergelijking oplossen, zodat ik de waardes van I1,I2 en I3 krijg? Het invoeren van de eerste lijst lukt nog wel, maar daarna kom ik niet meer verder.

Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft!

Alvast bedankt!

W. Mar
Student hbo - donderdag 16 september 2004

Antwoord

Wat er staat is een matrixvergelijking van de vorm

A.x = b

Vermenigvuldig beide leden langs links met de inverse van A

A^(-1).A.x = A^(-1).b
E.x = A^(-1).b (E=eenheidsmatrix)
x = A^(-1).b

Voer dus de vierkante matrix in je GR in, noem hem A, bereken A^(-1). Voer het rechterlid in, noem dat b en bereken A^(-1).b

cl
donderdag 16 september 2004

©2001-2024 WisFaq