Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bissectrices

Kan iemand mij helpen bij het volgende bewijs ?
De bissectrice van de hoek â van de driehoek abc snijdt de overstaande zijde in d en de omgeschreven cirkelomtrek in e. Bewijs dan dat :
a) |ab|.|ac|=|ad|.|ae|
b) |be|2 = |de|.|ae|

Maarte
Student universiteit België - woensdag 1 september 2004

Antwoord

dag Maarten,

a)
Kun je aantonen dat Dabd gelijkvormig is met Daec?
(Denk aan gelijke hoeken op gelijke bogen).
Uit die gelijkvormigheid volgt de verhouding:
|ab|:|ad| = |ae|:|ac|
waarmee het gevraagde al bijna bewezen is.
b)
Ook hier weer zoeken naar gelijkvormige driehoeken, in dit geval Dabe en Dbde.
succes,

Anneke
woensdag 1 september 2004

©2001-2024 WisFaq