Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Punt buiten driehoek berekenen

Ik heb een driehoek (eigenlijk een veelhoek). En ik wil daaromheen een evenwijdige driehoek tekenen met afstand m.
Als ik de coordinaten van punt a, b, c weet, hoe bereken ik dan b' ?

Floris
Iets anders - donderdag 15 juli 2004

Antwoord

Ik noem
A=(a1,a2)
B=(b1,b2)
C=(c1,c2)

We verschuiven nu driehoek ABC zo dat het beeld van B in de oorsprong O komt te liggen:
O=(0,0),
P=(p1,p2)=(a1-b1,a2-b2)
Q=(q1,q2)=(c1-b1,c2-b2)
Lijn OP heeft vergelijking p1·y-p2·x=0
Lijn OQ heeft vergelijking q1·y-q2·x=0

Er zijn twee lijnen evenwijdig met OP op afstand m:
p1·y-p2·x=+/-m·Ö(p12+p22)

Er zijn twee lijnen evenwijdig met OQ op afstand m:
q1·y-q2·x=+/-m·Ö(q12+q22)
Het juiste teken kunnen we bepalen m.b.v. de uitdrukking d=q2·p1-p2·q1.

We krijgen:
p1·y-p2·x=-sign(d)·Ö(p12+p22)=r en
q1·y-q2·x=sign(d)m·Ö(q12+q22)=s
(sign(d) is het teken van d)
Het snijpunt van deze twee lijnen is
x=(r·q1-s·p1)/(q2·p1-p2·q1)=(r·q1-s·p1)/d
y=(r·q2-s·p2)/d

Met gebruikmaking van sign(d)/d=1/|d| en teruginvullen van r en s krijgen we:
x=-m·(Ö(p12+p22)·q1+Ö(q12+q22)·p1)/|d|
y=-m·(Ö(p12+p22)·q2+Ö(q12+q22)·p2)/|d|
(|d|=abs(d) is de absolute waarde van d)

Terugschuiven naar de oorspronkelijke driehoek en met gebruikmaking van de volgende afspraken:
A=(a1,a2)
B=(b1,b2)
C=(c1,c2)
p1=a1-b1
p2=a2-b2
q1=c1-b1
q2=c2-b2
d=q2·p1-p2·q1.
lp=Ö(p12+p22)
lq=Ö(q12+q22)
krijgen we dan uiteindelijk:
xb'=b1-m·(lp·q1+lq·p1)/|d|
yb'=b2-m·(lp·q2+lq·p2)/|d|

En dat vind ik een behoorlijk mooi antwoord!

Mocht het gaan om 3 punten in de ruimte:
A=(a1,a2,a3)
B=(b1,b2,b3)
C=(c1,c2,c3)
neem dan

p1=a1-b1
p2=a2-b2
p3=a3-b3
q1=c1-b1
q2=c2-b2
q3=c3-b3
lp=Ö
(p12+p22+p32)
lq=Ö(q12+q22+q32)
Voor d kan dan genomen worden:
d=Ö(lp2*lq2-(p1q1+p2q2+p3q3)2)
We krijgen dan:
xb'=b1-m·(lp·q1+lq·p1)/d
yb'=b2-m·(lp·q2+lq·p2)/d
zb'=b3-m·(lp·q3+lq·p3)/d

Een afleiding van deze formule kan handig gebeuren langs de volgende weg:

Het punt b' moet liggen op de bissectrice van hoek ABC.
Het punt b', het punt b en de projectie van B op BC (of BA) vormen een rechthoekige driehoek.
Het is dan mogelijk de lengte van het lijnstuk bb' uit te drukken in m en de hoek ABC: Het lijnstuk bb' heeft de lengte m/sin(0.5hoek(ABC)).
Dit combineren met een vectorvoorstelling van de bissectrice van hoek ABC levert dan bovenstaande formule.

hk
donderdag 15 juli 2004

Re: Punt buiten driehoek berekenen

©2001-2025 WisFaq