Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe vind je het hyperbolische verband tussen parabooltoppen?

Gegeven is de formule y = 1 + x + k(x2 - 1). Ik heb een sterk vermoeden dat er een hyperbolisch verband bestaat tussen de toppen van deze parabolen. Hoe kun je de formule vinden voor het verband tussen die toppen?

Alvast bedankt,

Frans

Frans
Student hbo - donderdag 24 juni 2004

Antwoord

dag Frans,

Ik neem aan dat je in staat bent om coördinaten van de top van deze parabool uit te drukken in k.
Je krijgt dus:
x = -1/2k
y = 1 - k - 1/4k

Nu is het een kwestie van elimineren van k:
k = -1/2x
y = 1 + 1/2x + 1/2·x
ofwel:
2xy = 2x + 1 + x2
inderdaad een hyperbool:
q25784img1.gif
groet,

Anneke
donderdag 24 juni 2004

©2001-2024 WisFaq