Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wie heeft de paraboolformule uitgevonden?

Voor onze Praktische opdracht van wiskunde willen wou weten wie de formule van de parabool heeft uitgevonden en misschien wat meer informatie?? Hoe is het ontdek en wanneer?
Ook willen wij nog iets vragen over een fietslamp , we weten dat het een parabolische spiegel betreft maar we weten nog niet precies hoe dat in zijn werk gaat. Ik hoop dat u ons kunt helpen.

Pernel
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 23 juni 2004

Antwoord

De parabool is niet 'uitgevonden' door iemand; zo'n vorm is gewoon aanwezig. Elk jongetje dat tegen een boom plast doet dat min of meer in een paraboolvorm.
Een parabool heeft een zogenaamd brandpunt en dat punt heeft de volgende eigenschap.
Als je een verzilverde parabool hebt en je zet in het brandpunt een lampje, dan worden alle lichtstralen evenwijdig aan de symmetrie-as van de parabool teruggekaatst. Daarmee ontstaat dus een lichtbundel, vandaar de toepassing in de koplamp/schijnwerper.
Omgekeerd: als een bundel licht (of geluid) evenwijdig aan de symmetrie-as van de parabool binnenkomt, dan worden alle stralen naar het brandpunt teruggekaatst. In het brandpunt kun je dan apparatuur plaatsen om de signalen op te vangen. Dit principe wordt gebruikt in de astronomie: licht/geluid van sterren wordt afgetapt in het brandpunt van enorme parabolische schotels.

Zie Parabolische Spiegels

MBL
donderdag 24 juni 2004

©2001-2024 WisFaq