Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren van diverse functies

Hoi, ik heb een aantal functies die ik moet primitiveren waar ik niet uitkom, ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

ten eerste de functie sin2(x)·cos(x) - p cos (x), volgens mij komt deze van de standaardvorm g'(x) · g(x) maar verder heb ik geen idee oe ik deze functie moet aanpakken.

In deze categorie functies heb ik nog meer vragen, namelijk
sin (X) · cos2(X) en (p/cos2(X)) + 2 tan (x)

Verder kom ik ook niet uit de functie: 1/(xlnx) en (x3)/(x2+1)

Ik hoop dat iemand mij met (een van deze) functies kan helpen, ik heb namelijk donderdag hiervan een toets!

Bedankt!

Sofie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 juni 2004

Antwoord

de aanpak is als volgt (we hakken je functies op, die uit meerdere componenten bestaan)

bij $\int{}$sin2x.cosx dx kun je de cosx als volgt naar achter de d halen:
... = $\int{}$sin2x dsinx

met andere woorden: een factor uit de integrand mag je achter de d halen door die factor te primitiveren.

Grote vraag is: WAT-o-wat is hier nou de lol van?
Wel, als je kijkt naar $\int{}$sin2x dsinx betekent dat zowat hetzelfde als $\int{}$x2dx.
Dit laatste betekent immers: dat je x2 moet primitiveren naar x. en dat is 1/3x3
En $\int{}$sin2x dsinx betekent dat je sin2x moet primitiveren naar sinx. en dat is 1/3(sinx)3 ofwel 1/3sin3x

Een andere manier om het te snappen is: Je kunt
$\int{}$sin2x dsinx lezen als $\int{}$y2 dy. en dat is 1/3y3.

Nu even terug naar jouw 1e probleem:
$\int{}$sin2x.cosx -p.cosx dx (hak deze in stukken)
= $\int{}$sin2x.cosx dx - $\int{}$p.cosx dx
= $\int{}$sin2x dsinx - [p.sinx]
= [1/3sin3x - p.sinx]

Nu het tweede probleem:
$\int{}$sinx.cos2x dx
Hier kun je de sinx achter de d brengen door deze te primitiveren:
= $\int{}$cos2x d(-cosx)
de '-' mag je naar voren halen:
= -$\int{}$cos2x dcosx (en deze kun je lezen als -$\int{}$y2dy)
= -[1/3cos3x]

Derde probleem. (ietsje lastiger)
$\int{}$p/cos2x + 2tanx dx.
ophakken in stukken:
= $\int{}$p/cos2x dx + $\int{}$2tanx dx
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik zo even niet weet hoe je kunt beredeneren dat de primitieve van 1/cos2x gelijk is aan tanx. Maar een standaard-afgeleide is [tanx]'=1/cos2x en die onthoud ik gewoon altijd.

dan het stukje 2tanx = 2.sinx/cosx
$\int{}$2tanx dx = $\int{}$2.sinx/cosx dx = (sinx primitiveren)
= 2$\int{}$1/cosx d(-cosx)
= -2$\int{}$1/cosx dcosx.
Dit is te lezen als -2.$\int{}$1/y dy = [-2.ln|y|]
Dus de uitkomst is [-2ln|cosx|]

tot slot:
$\int{}$1/xlnx dx = $\int{}$(1/x).(1/lnx)dx (1/x primitiveren)
= $\int{}$(1/lnx) d(lnx) (is te lezen als ...., dus eindantwoord = ...)

en $\int{}$x3/(x2+1) dx = $\int{}$x.x2/(x2+1) dx (de x primitiveren)
= $\int{}$x2/(x2+1) d(1/2x2)
= 1/2$\int{}$x2/(x2+1) dx2 is te schrijven als ....

pas n$\int{}$g een truc toe: x2/(x2+1) is hetzelfde als
(x2+1-1/(x2+1) = (x2+1)/(x2+1) - 1/(x2+1)

enz...
groeten,

martijn

mg
zondag 20 juni 2004

 Re: Integreren van diverse functies 

©2001-2024 WisFaq