Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schaakpartijen en kansberekening

Hallo,
Ik heb overmorgen examen en ik heb een probleem met het volgende vraagstuk :

An en Bart schaken 18 keer. An wint 9 keer, Bart 6 keer en 3 keer is het remise. ze spelen nog 3 keer.
Wat is de kans:
-op 2 keer remise?
-dat Bart minstens 1 keer wint?

Hoe los ik dit vraagstuk het snelst op?
moet ik een kansboom maken, of moet ik alle mogelijke combinaties optellen (ARR,BRR,RAR,RBR,...) of nog iets anders?

Alvast bedankt!

Vraag

Volgens mij mist er een gegeven! Bijvoorbeeld: An en Bart zijn even sterke spelers.... of zie ik dat verkeerd?

Reactie

Toch niet, je kunt de kansen halen uit de resultaten van de vorige 18 keer dat ze speelden.

Thomas
2de graad ASO - zaterdag 12 juni 2004

Antwoord

Noemen we:

A: An wint
B: Bart wint
R: Remise

P(A)=1/2
P(B)=1/3
P(R)=1/6

Je speelt 3 partijen. Er geldt:

q25313img1.gif

Feitelijk maak je daarbij gebruik van de binomiale verdeling. Zie eventueel 3. Binomiale verdeling.

WvR
zondag 13 juni 2004

 Re: Schaakpartijen en kansberekening 

©2001-2024 WisFaq