Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten bepaal door middel van een tabel

ik heb de volgende som

lim -- 5

x3-25x
----------
x - 5

ik heb het volgende geprobeerd

(x-5) (x+5x)
-------------
(x-5)

word (x+5x) maar als ik dit invul krijg ik 30 en in mijn andwoorden boek staat dat het andwoord 50 moet zijn wat doe ik fout ?

bedankt

jortij
Student hbo - donderdag 10 juni 2004

Antwoord

De ontbinding van x3-25x moet zijn: (x-5)(x2+5x).
Handiger lijkt me trouwens:
(x3-25x)=(x(x2-25))/(x-5)=(x(x-5)(x+5))/(x-5)=x(x+5)
Dan is het antwoord inderdaad 50 zoals in het antwoordenboekje staat.
Maar wat doet die tabel in de titel van de vraag?
Moest het wel zo?

hk
donderdag 10 juni 2004

©2001-2024 WisFaq