\require{AMSmath} Hoe bereken je de kans om bij lotto? Hoe bereken je de kans om bij lotto(6 getallen kiezen uit 42)1) 5 juiste2) 3 juiste getallen te hebben?3) minstens 3 juiste jelle 3de graad ASO - zondag 6 juni 2004 Antwoord Aangenomen dat het hier gaat om een eenvoudige lotto van 6 kiezen uit 42 kan je de kansen berekenen met de hypergeometrische verdeling.In dit geval krijg je dan:$\begin{array}{l} P({\rm{5}}\,\,{\rm{goed}}) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 5 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 1 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} \\ P({\rm{3}}\,\,{\rm{goed}}) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 3 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 3 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} \\ P({\rm{minstens}}\,\,{\rm{3}}\,\,{\rm{goed}}) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 3 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 3 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 4 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 2 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 5 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 1 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 6 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} \\ \end{array}$Hopelijk helpt dat. WvR zondag 6 juni 2004 ©2001-2022 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe bereken je de kans om bij lotto(6 getallen kiezen uit 42)1) 5 juiste2) 3 juiste getallen te hebben?3) minstens 3 juiste jelle 3de graad ASO - zondag 6 juni 2004
jelle 3de graad ASO - zondag 6 juni 2004
Aangenomen dat het hier gaat om een eenvoudige lotto van 6 kiezen uit 42 kan je de kansen berekenen met de hypergeometrische verdeling.In dit geval krijg je dan:$\begin{array}{l} P({\rm{5}}\,\,{\rm{goed}}) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 5 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 1 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} \\ P({\rm{3}}\,\,{\rm{goed}}) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 3 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 3 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} \\ P({\rm{minstens}}\,\,{\rm{3}}\,\,{\rm{goed}}) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 3 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 3 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 4 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 2 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 5 \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {36} \\ 1 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 6 \\ 6 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {42} \\ 6 \\\end{array}} \right)}} \\ \end{array}$Hopelijk helpt dat. WvR zondag 6 juni 2004
WvR zondag 6 juni 2004
©2001-2022 WisFaq