Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe decimale getallen binair `splitsen`

ik heb een vraag:
hoe kan ik een decimaal getal zoals 65 opsplitsen in een 6 en een 5?
Dit moet echter binair gebeuren (in een computerprogramma) maar hoe zou ik dit kunnen doen? Het programma kan alleen optellen, aftrekken en shiften (bv een 0 erachter zetten of een laatste getal weggooien)

Bigfoo
Student hbo - dinsdag 1 juni 2004

Antwoord

Ik ga er van uit dat je met 65 het getal 6*10+5 in het tientallig stelsel bedoelt.
Volgens mij kun je je programma baseren op de volgende pseudocode: (voor het gemak gebruik ik even een decimale schrijfwijze voor de getallen 65 en 10, maar dat heeft verder geen enkele betekenis voor de werking van het algoritme: dat binaire gedoe doet er mijns insziens niets toe)

getal=65
teller=0
zolang getal=10
{getal=getal-10
teller=teller+1}
uitvoer teller
uitvoer getal

Uitbreidingen naar getallen groter dan 99 of 999 volgen ditzelfde patroon.

hk
dinsdag 1 juni 2004

©2001-2024 WisFaq