Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans op een bepaald aantal ogen

Stel ik heb de volgende reeks mogelijke uitkomsten bij het gooien van 2 dobbelsten(x) en hoevaak die uitkomst gegooid kan worden (f):


Maar ik moet dit gaan toepassen op 4 dobbelstenen waar dus deze reeks uitkomt [4..24] is er een formule om het aantal keer dat een waarde gegooid kan worden uit te rekenen?

sebast
Leerling mbo - vrijdag 26 maart 2004

Antwoord

Maak gebruik van voorwaardelijke kansen:
  • een dobbelsteen=P(1)=P(2)=...=P(6)=1 uit 6
  • twee dobbelstenen:
    P(som=k)=[\sum]_{eerste dobbelsteen (=D1)}
  • overige dobbelstenen gelijk aan k-D1
    P(2)=P(12)=1 =1·1,
    P(2)=P(11)=2 =1·1+1·1, P(3)=P(10)=3 ...
    P(7)=6 =1·1 +1·1 +1·1 +1·1 +1·1 +1·1
Er bestaat ook vast wel een formule voor maar 4 is te weinig om hiernaar op zoek te gaan. Excel gaat sneller (zie file)...

Zie Dobbelstenen (Excelblad)

MvdH
zaterdag 3 april 2004

©2001-2025 WisFaq