Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Validiteit behouden

Momenteel ben ik mijn marktonderzoek (afstudeeropdracht) aan het analyseren en verwerken. Ik heb een respons van 199 vragenlijsten, dit is 27%.(representativiteit is prima in orde.) Mijn vragenlijst bestond uit 9 vragen. (betrouwbaarheid 95%)

Mijn 199 respondenten hebben niet op elke vraag antwoord gegeven jammergenoeg. Nu is mijn vraag: hoeveel moet het minimum aantal respondenten zijn, om een valide uitspraak te kunnen doen over een bepaalde vraag?

(Ik weet niet of ik dit goed uitleg, ik zal het nog op een andere manier proberen te doen. Ik heb 199 respondenten, 50 respondenten hebben geantwoord op deze vraag, kan ik hier een valide uitspraak over doen? Hoe is dit te berekenen?)

Ik heb namelijk in mijn marktonderzoek theorie gekeken en op deze site, maar ik kom er helaas niet achter. Hopelijk kunt u me helpen met dit analyse probleem.

Ik hoop op een spoedige reaktie. (Ook in verband met mijn scriptie.)

Met vriendelijke groeten,

saskia
Student hbo - woensdag 24 maart 2004

Antwoord

Je vraag stond er al een tijdje. De reden daarvan is het validiteitsverhaal dat volgens mij hier niet op zijn plaats is.
Je zou zelf even na moeten lezen wat validiteit werkelijk inhoudt:

q21982img3.gif

Alleen het feit dat je bij een aantal vragen veel missings tegenkomt zegt dus niet zo heel veel over de validiteit van je onderzoek. Validiteit is dus meer meten wat je zou moeten meten, de juiste aspecten om te meten uitkiezen etc.
Het is natuurlijk wel zo dat door dit aantal missings de onnauwkeurigheid van uitspraken over de betreffende variabelen toeneemt. Deze onnauwkeurigheid kun je berekenen door situatie 1 in de onderstaande link in te vullen. Desgewenst mag je dan voor p=0,5 (50%) nemen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Zie Faq steekproef

jadex
donderdag 1 april 2004

©2001-2024 WisFaq