Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een inverse vergelijking oplossen

Ik heb aan de hand van het statistische programma spss een formule geproduceerd.
Graag zou ik deze formule ook zelf willen makenk, dus zonder spss.
Bij spss geven ze voor een inverse functie de volgende formule: Y = a / x + b

Hoe kan ik nou als ik Y en X heb deze functie oplossen?
VB: Y = 0.54 en X = 111520 een volgend punt is:
Y = 0.38 en X = 210160

Hopelijk kunnen jullie mij helpen

Stefan
Student hbo - vrijdag 5 maart 2004

Antwoord

Helemaal duidelijk is mij je vraag niet, maar het lijkt me dat je de getallen a en b wilt bepalen.

Uit je eerste gegevens volgt 0,54 = a/111520 + b
Het tweede geeft 0,38 = a/210160 + b

Aftrekken van deze twee vergelijkingen doet b elimineren; je krijgt 0,16 = a(1/111520 - 1/210160) = a . 1233/292963040

Daarmee is a natuurlijk gevonden (misschien moet je die enorme breuk maar gewoon benaderen), en dan is b er ook.

Het verhaal wordt overigens anders wanneer het getal b óók onder de deelstreep staat, maar dan zijn er haakjes nodig.

MBL
zondag 7 maart 2004

©2001-2024 WisFaq