Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Congruentie rekenen

antoine verroken stelde gisteren 4/3/04 een vraag in verband met congruentierekenen.ik denk de oplossing te hebben gevonden.kunt u nakijken of deze juist is?dank.

1.daar p priem is, is (p-1)!=p*x-1

2.daar (p-1)! niet gekijk is aan p^3 is x niet gekijk p^2

3.indien (p-1)!= t*p^3-1 dan is t=p^2/x

4.daar x niet gelijk is aan p^2 bevat x geen factor p en is

t geen geheel getal

5.dus is (p-1)! niet gelijk aan t*p^3-1 q.e.d.

antoin
Student universiteit België - vrijdag 5 maart 2004

Antwoord

Beste Antoine,

Stap 3. zou moeten geven t = x/p^2.

Stap 4. snap ik niet.

Ik denk niet dat dit bewijs klopt. We zouden als voorbeeld x=2p2, dus t=2, kunnen nemen, en dan vind ik geen tegenspraak.

FvL
vrijdag 5 maart 2004

©2001-2024 WisFaq