Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtrekenen met modulo

Ik snap heel goed wanneer je Fermat en Euler kunt toepassen maar wat nou als getal a geen priemgetal is?
Bijvoorbeeld: 18083703(mod6649)?
1808 is geen priemgetal, ggd(1808,6649)=1 maar wat schiet ik hier mee op?

Henri
Student hbo - maandag 1 maart 2004

Antwoord

Of a een priemgetal is of niet doet volgens mij hier niet ter zake. In dit geval lijkt het mij het handigst om 18083703 te ontbinden (mod 6649) en zo het restsysteem te bepalen:

18082 $\equiv$ 4205 (mod 6649)
18084 $\equiv$ 2334 (mod 6649)
18088 $\equiv$ 2025 (mod 6649)
180816 $\equiv$ 4841 (mod 6649)
180832 $\equiv$ 18082 $\equiv$ 4205 (mod 6649)
180864 $\equiv$ 18084 $\equiv$ 2334 (mod 6649)
1808128 $\equiv$ 18088 $\equiv$ 2025 (mod 6649)
1808256 $\equiv$ 180816 $\equiv$ 4841 (mod 6649)
1808512 $\equiv$ 180832 $\equiv$ 18082 $\equiv$ 4205 (mod 6649)
18081024 $\equiv$ 180864 $\equiv$ 18084 $\equiv$ 2334 (mod 6649)
18082048 $\equiv$ 1808128 $\equiv$ 18088 $\equiv$ 2025 (mod 6649).

18083703 =
= 18082048×18081024×1808512×180864×180832×180816×18084×18082×18081 $\equiv$
$\equiv$ 2025 × 2334 × 4205 × 2334 × 4205 × 4841 × 2334 × 4205 × 1808 $\equiv$
$\equiv$ 1808 × 2025 × 23343 × 42053 × 4841 $\equiv$
$\equiv$ 1808 × 2025 × 5560 × 546 × 4841 $\equiv$
$\equiv$ 4250 × 3816 × 4841 $\equiv$
$\equiv$ 1089 × 4841 $\equiv$ 5841 (mod 6649).

Dit zou het antwoord moeten zijn. Een eenvoudiger methode is mij niet bekend, maar ik hou me graag aanbevolen.

KLY
maandag 1 maart 2004

©2001-2024 WisFaq