Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulo berekening

De volgende vraag heeft volgens mij betrekking op het modulo rekenen.

Voor welke k heeft x2-83k-77=0 oplossing in ?

Ik denk te moeten werken met kwadratische reciprociteit maar op welke manier?

Alvast bedankt,

Henri
Student hbo - zaterdag 28 februari 2004

Antwoord

Beste Henri,

Je hebt x2 = 83k+77

We moeten dus kijken of er kwadraten bestaan die congruent zijn aan 77 modulo 83. Even de 12 t/m 822 langslopen, en we vinden:
342º77 (mod 83)
492º77 (mod 83)

Dus voor x vinden we x = 34 + 83t of x = 49 + 83t.

Nu kun je zelf vast wel k bepalen.

FvL
maandag 1 maart 2004

©2001-2024 WisFaq